In elke sport is de keuze voor een goede schoen ongetwijfeld de sleutel tot een plezierige ervaring, de kwaliteit van ons spel en het allerbelangrijkste onze veiligheid, om letsel te voorkomen. Padel is geen uitzondering en in veel gevallen kunnen misleide keuzes door trends, prijs, esthetiek of het niet zorgvuldig uitproberen van de schoenen ertoe leiden dat we een product kopen dat niet echt geschikt voor ons is.
Een ander essentieel aspect dat we moeten overwegen bij het kiezen van Padelschoenen, is comfort en functionaliteit. Dit wordt bepaald door het materiaal of het type zolen waarvan ze zijn gemaakt. Vooral het type zool bepaalt in hoge mate onze mobiliteit en ons aanpassingsvermogen aan de soorten oppervlakken waarop we spelen. Dit is speciaal relevant in Padel.
Er zijn verschillende soorten oppervlakken in Padelbanen. Deze variëren van kunstgras, klei tot massief beton. In de afgelopen jaren is het echter steeds gebruikelijker om banen te vinden met een tapijtachtig kunstgrasoppervlak dat lichtjes bedekt is met zand. Dit maakt de keuze van de schoen om te spelen met relatief eenvoudig, maar zelfs tussen de schoenen die worden verkocht om op dit soort banen te spelen, zijn er verschillende soorten zolen die verschillende prestaties bieden.
We classificeren de soorten schoenen die momenteel op de markt zijn in drie groepen op basis van het type zool waarmee ze zijn vervaardigd:
Volgens deskundigen en professionals moet een schoen in de eerste plaats in staat zijn om goede grip te bieden aan de baan om tractie te bieden als je begint te bewegen, een zekere mate van slip als je je voor lange ballen uitstrekt en ten slotte, je de mogelijkheid geeft om gemakkelijk bochten te maken om te vermijden enige schade aan de knie- en enkelgewrichten.
De zool van het Omni-type wordt herkend aan de "stippen" die in de zool zijn gemarkeerd. Aangezien het meest gebruikelijke oppervlak van een padelbaan een kunstgrastapijt is, hebben deze kenmerkende "stippen" of meerdere punten meestal voldoende diepte om niet weg te glippen wanneer u uw balloopbaan begint. Deze minimale profieldiepte maakt dit soort schoenen tot een van de meest geschikte in de markt.
Deze zool biedt een betere grip op de baan, vooral op geërodeerde of afgescheurde oppervlakken zonder voldoende zand. Deze zool daarentegen maakt glijden moeilijker, wat een probleem kan zijn bij het proberen om lange ballen te bereiken.
Kortom, de enige Omni of OC heeft de volgende kenmerken:
Een ander type Padel-schoenzool dat commercieel een hausse veroorzaakt, is de visgraatzool. We kunnen veel modellen van dit type zool vinden, waaronder voor klei of outdoor.
De visgraatzool is gemakkelijk herkenbaar aan de reeks parallelle lijnen die een Zig-Zag-patroon vormen. Dit type zool komt van Tennis, waar meer routinematig wordt gebruikt in de gravelbanen, maar naarmate meer en meer mensen Padel begonnen te spelen, betekende dit ook de overdracht van dit type zool naar Padelschoenen.
Zoals eerder besproken bij het kiezen van een goede schoen, is het essentieel om een goede grip te hebben en een langere duurzaamheid die onze zak zal waarderen. Wat de grip betreft, zal dit type zool ons in staat stellen om niet te veel te slippen als we beginnen te bewegen naar de bal.
Wat duurzaamheid betreft, is de visgraatzool over het algemeen gemaakt van verschillende materialen die beter bestand zijn tegen slijtage, waardoor de normale slijtage van de zool wordt verminderd, waardoor het nog een voordeel heeft boven andere.
Samenvattend, rekening houdend met de basiscriteria waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een schoenpeddel (goede grip, comfort, knie- en enkelstabiliteit, duurzaamheid ...) zijn de voordelen en kenmerken van de buitenzool van visgraat:
Het is een mengsel van de andere twee soorten zolen. Het bevat meestal de Omni zool in het voorste deel van de zool voor betere grip bij het begin van onze stap. In de rest van de zool gebruikt het een visgraat patroon om glijden te vergemakkelijken om de snelle ballen te bereiken.
Zoals met elke keuze die je maakt bij het kopen van sportuitrusting, moet je altijd je selectieproces starten door na te denken over je huidige niveau van spelen en je behoeften, en dat af te stemmen op de functies die elk apparaat je kan geven. In dit opzicht zijn schoenen niet anders en moet je altijd denken aan wat je spel leuker en leuker maakt.